Viktigt att veta
 
Rosor odlas på våra odlingsfält utanför Helsingborg. På hösten skördas rosorna, det vill säga de grävs upp med rötterna. Rosplantan kallas nu för barrotad eftersom rötterna är bara, dvs utan jord. Alla rosor som säljs på postorder skickas barrotade eftersom detta är det enklaste, bästa och billigaste sättet. Vi lägger lite fuktig torvmull kring rötterna och sedan läggs plast runt hela plantan så att den inte kan torka ut. Det hela läggs sedan i emballage tillsammans med faktura och planteringsinstruktioner och skickas per post. Posten behöver normalt 1-3 dagar för att distribuera brevet/paketet till kund. 

De rosor som inte säljs på hösten ligger barrotade i vårt kylrum vid odlingsfältet som håller en fuktig kyla mellan 0-1 plusgrad. Dessa barrotade plantor krukas sedan in och kallas då för krukpackade. Så småningom växter rosplantan så mycket att den kan kallas för krukodlad. Flora Linnea skickar aldrig krukodlade rosor per postorder då detta är ett dyrare och mer riskabelt sätt att skicka rosor.
 
Vi levererar rosor i perioden mars - juni och i perioden slutet av september-november. Avvikelser kan förekomma beroende på väderlek. 

Om jorden är frusen eller mycket blöt när du får dina rosor, kan du jordslå dem (täcka rötterna med jord) eller förvara dem i en tillsluten påse på ett kallt men frostfritt utrymme i väntan på bättre förhållanden. Det är mycket viktigt att rötterna aldrig får torka ut men det får heller inte varaför fuktigt då rötterna kan mögla eller ruttna! Låt inte rosplantor stå i vatten för länge då rötterna kan ta skada och tappa förmågan att ta upp vatten. Innan plantering, lägg barrotsplantor i blöt medan du gräver, plantera därefter och trampa till jorden väl men inte överdrivet. Var noga med att okuleringsstället (där roten övergår till stam och en knöl ofta bildas) är placerad minst10 cm under den färdiga jordytan. Detta gör att rosen stimuleras att slå fler skott från basen och jorden ger också ett nödvändigt frostskydd! Efter några år har rosen slagit så mycket rötter att den kan betraktas som rotäkta.
Vid plantering av ‘Ramblers’ och klättrande rosor, tänk på att plantera minst 50 cm från väggen eller trädet, annars blir det för torrt för rosen.
 
Rosor som är slutsålda på postorder kan vara inkrukade och finnas till försäljning i butiken. Det går bra att ringa eller maila oss och fråga om tillgång. Vi ställer gärna undan rosor om ni vill komma till butiken i Helsingborg för att hämta dem.
 
Priset för krukade rosor är högre än för barrotade plantor. i gengäld finns de tillgängliga för försäljning under hela året, medan barrotade plantor endast säljs på hösten och våren.
 
 
Plantering

Om jorden är torr vid plantering, var noga med att vattna ordentligt. På sommaren bör krukade rosor vattnas rikligt både före och efterplantering. Fortsätt vattna regelbundet vid varm och torr väderlek.Vattna mycket men sällan, snarare än ofta och litet. Rosor har djupa rötter och det tar tid för vattnet att ta sig ner till 1-2 m djup! Om du inte använder färdig rosjord kan du avsluta planteringen med att lägga välbrunnen gödsel och/eller väl förmultnad kompost ovanpå.
 
Engelska Rosor samt återblommande gammaldags rosor planteras bäst i grupper (i triangel) om 3 av varje sort. De växer då ihop till en enda tät buske som kommer att bilda ett större blickfång i trädgården. Vi rekommenderar att plantera dem ca 30-40 cm ifrån varandra.